Mleko roślinne, oprócz walorów smakowych, zapewnia nam również możliwość stosowania go, w przypadku, kiedy cierpimy na nietolerancję laktozy oraz deklarujemy bycie wegetarianami, a nawet weganami ( o ile się nie mylę :P). Każde mleko, w zależności od tego, z czego go ,,wyprodukujemy", posiada indywidualne wartości odżywcze :) Dodatkowo, jeśli przyrządzimy mleko roślinne sami, otrzymamy pełniejsze walory smakowe. Żeby jednak nie było aż tak kolorowo, są też minusy. Jedynym z nich jest brak witaminy B12, dodatkowo mleko sojowe może negatywnie wpływać na organizm młodych kobiet i mężczyzn. Ja, na szczęście, eksperymentuję z mlekiem roślinnym tylko dla cudownego smaku *.* Resztę witamin dostarczam w mleku zwierzęcym (niestety mleka prosto od krowy nawet nie mam ochoty powąchać, dlatego muszę zadowolić się tym, które znajdę w sklepie, a co za tym idzie, tym które jest pełne chemii), warzywach, owocach i oczywiście sztucznych witaminach z apteki :) Dość już rozpisywania się, przejdźmy do przepisów :)
Mleko migdałowe
Składniki:
-szklanka migdałów (wcześniej można je obrać ze skórki lub użyć po prostu płatków migdałowych)
-łyżka miodu
-4 szklanki wody
Migdały powinny się moczyć przez min. 8h (najprościej zalać je wodą z kranu). Następnie należy je odcedzić. Gotowe migdały wrzucamy do blendera i zalewamy szklanką wody. Kiedy będziemy widzieli, że całość jest w miarę jednolitą papką, możemy dodać resztę wody i dokładnie zblendować. Nadszedł czas, na odcedzenie naszego mleka, a do tego bardzo przyda się pielucha tetrowa, gdyż przez sitko, do naszego mleka, mogą przedostać się kawałki migdałów :) Dodać miód do smaku. Tak przygotowane mleko może stać w lodówce ok.48h, dlatego na początek polecam przygotować porcję z połowy składników :) Papkę, która zostanie można wykorzystać jako farsz, albo dodatek do deserów np. ciast, naleśników.
W ten sam sposób można przygotować mleko z orzechów włoskich, laskowych oraz orzechów nerkowca :)
Mleko kokosowe
Błyskawiczne do przygotowania :)
Składniki:
- 2 szklanki wody
-szklanka wiórków kokosowych
Wodę zagotować. Połową zalać wiórki i zostawić na ok 2h. Następnie zlać wszystko do blendera, dodać resztę wody i zblendować. Całość dokładnie odcisnąć (i znowu przyda się pielucha :) ). Mleko można przechowywać w lodówce max 2 dni. Dobrze jest też powtórzyć proces blendowania, dzięki temu uzyskamy bardziej intensywny smak :)
Mleko ryżowe
Składniki:
-ugotowany ( a nawet rozgotowany) ryż biały lub brązowy ( co kto woli :) )
-4 szklanki wody
Ryż zalać zagotowaną wodą. Zblendować na gładką masę. Całość przecedzić (ponownie przyda się pielucha ^^). Smak tego mleka jakoś nie przypadł mi do gustu i dodałam cukru waniliowego :) Czytałam gdzieś, że można dodać też banana, jabłko albo truskawki, także wolna ręka, co kto lubi :)
Delektujcie się :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz