poniedziałek, 2 maja 2016

Świat oszalał...czym jest superfood?

     Już od dłuższego czasu panuje szał na superfood. Co to jest superfood i z czym to się je, napiszę dziś w krótkim poście :)
     Lista produktów, do których zaliczamy superfood jest naprawdę superdługa. Są to produkty, które mają uchronić nas przed chorobami takimi jak cukrzyca, nadciśnienie, a nawet...nowotwór. Żywność ta zawiera w sobie składniki, które są drogocenne dla naszego organizmu. Na miano takiego produktu mogą zasłużyć jedynie te, które są naturalne i nieprzetworzone. Zaliczyć można do nich również taką żywność, która jest funkcjonalna tzn. sztucznie wzbogacana w takie składniki jak np. wapń. Chodzi jedynie o to, żeby skład był jak najbardziej naturalny. Po co nam w ogóle superfood? Otóż żyjemy w dobie, kiedy świat jest w ciągłym biegu i opychamy się sztucznymi, przetworzonymi produktami. Dieta, którą stosujemy na co dzień przyczynia się do takich chorób jak miażdżyca, cukrzyca, choroby serca i układu krążenia. Superfood są bogate m.in w witaminy, wapń, związki bioaktywne, minerały i antyoksydanty. Zawierają również witaminę D oraz kwasy Omega3. Przykładami superfood są ryby morskie, jarmuż, brokuł, czosnek, jagody goji czy orzechy. 
     Tak naprawdę, na świecie istnieją setki, a pewnie nawet miliony superfood. Jednak jeżeli chcemy być zdrowi, wystarczy sięgać po te najbardziej popularne, stworzyć z nich pyszny jadłospis, dołączyć ćwiczenia, a nasze ciało i organizm na pewno nam za to podziękują :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz