wtorek, 26 kwietnia 2016

Pikantne gazpacho

     Przepis na pycha zupę, która podkręca metabolizm. Pomysł na to danie wywodzi się z Hiszpanii. Nie wymaga gotowania, ponieważ jest podawane na zimno, więc idealne również w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na nic ciepłego :) 

Składniki:

175g pomidorów czerwonych np. malinowych
125g pomidorów żółtych
0,5 czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
1 łodyga selera naciowego
1 czerwona cebula (mała) lub połowa większej
1 papryczka chilli (może być sproszkowana)
2 łyżeczki octu winnego
listki bazylii
sól
pieprz

Przygotowanie:

Pomidory obrać ze skóry, pokroić w kawałeczki i wrzucić do blendera. Oczyścić i posiekać paprykę. Pokroić seler. Zblendować. Dodać czosnek , drobno posiekaną cebulę oraz papryczkę chilli, ocet, sól i pieprz. Zblendować. Przelać zupę do miseczki i udekorować bazylią.  

     Całość polecam schłodzić przez chwilę w lodówce, a spożywać z chlebem razowym, albo malutkimi grzaneczkami! Pycha :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz