niedziela, 10 kwietnia 2016

pesto z liści rzodkiewki

     Sezon na świeżutkie owoce i warzywa, prosto z ogródka, już za chwilę! Czekam na niego niecierpliwie, ale to jeszcze troszeczkę potrwa, a tymczasem muszą wystarczyć mi owoce i warzywa z marketów :( Jednak pojawiły się już pierwsze, co prawda szklarniowe, ale polskie, rzodkiewki! :D Proponuję dziś przepis na pesto z liści rzodkiewki :)
     
 Składniki:

liście z pęczka rzodkiewek
garść pestek słonecznika
kilka orzechów włoskich
ząbek czosnku
garść liści rukoli (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy lub oleju
szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystko zblendować.

     Polecam używać zamiast masła albo jako dodatek do makaronów czy innych dań z pesto :) Dzięki temu wzbogacicie swój organizm m.in o witaminę C, fosfor, wapń, żelazo oraz antyoksydanty :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz