Składniki (ok.10 sztuk):
1 szklanka mąki
2 jajka
3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej, ale może być zwykła)
3 łyżki masła lub oleju
1 szklanka mleka
szczypta soli
Do naleśników deserowych:
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, sól, wodę oraz mleko. Można dodać roztopione masło lub olej, albo użyć tych składników, do nasmarowania patelni przed smażeniem (ja wybieram właśnie tę opcję:) ) Tylko nie wrzucajcie, na patelnię, całości na raz! Składniki zmiksować lub wymieszać na gładką masę. Patelnię rozgrzać i partiami wylewać na nią przygotowane ciasto. Przerzucić placek na drugą stronę, kiedy ciasto od spodu będzie lekko zarumienione. Oto cała filozofia ^^ Reszta zależy już od waszej fantazji ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz