Morwa to owoc, który pochodzi z Azji. Ma w sobie wiele składników, które wpływają pozytywnie nie tylko na odchudzanie, ale również na nasze zdrowie. W Polsce znamy dwie odmiany - czarną i białą. Biała uzyskała miano ,,roślinnego skarbu". Owoc ten zaliczamy do superfood, ponieważ jest niskokaloryczny, daje nam sporą ilość energii, a przy tym nie podnosi poziomu cukru we krwi. Wpisanie morwy do naszego fit jadłospisu, to świetny pomysł, ponieważ wspiera ona odchudzanie przez wspomaganie metabolizmu i spożywanie mniejszej ilości kalorii. Zmniejsza również odkładanie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo składniki w niej zawarte, pomagają w wypróżnianiu. Wskazane jest spożywanie soku z morwy przy obfitych krwawieniach oraz anemii, a konfitury hamują procesy starzenia :)
3 przepisy na morwę:
- Owsianka z owocami:
Owsianka na śniadanie to świetny pomysł. Oprócz tego, że syci, to daje energię na resztę dnia. Dodatkowo morwa sprawi, że nasz metabolizm pobudzi się i będzie cały dzień, pracował na wyższych obrotach. Dorzucenie do całości, innych owoców, to zastrzyk witamin.
- Sok :
Sok z owoców morwy białej lub czarnej to świetna opcja na jesień. Zawiera w sobie bardzo dużą dawkę witaminy C oraz B, magnezu, wapnia i żelaza. Wspiera naszą odporność. Regeneruje mięśnie po wysiłku i zwiększa wytrzymałość.
- Potreningowa przekąska:
Morwa ma słodki smak, dlatego świetnie nada się do zrobienia domowych batonów proteinowych. Po treningu naładuje nam baterie i wspomoże regenerację mięśni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz